< VISSZA

Színház Tele Vízióval - Csehov: Cseresznyéskert

Livada-de-visini
A Casa de Productie – TVR produkciója, 138 perc, 1985
román nyelven, magyar felirattal

Időpontok:

Rendező: Harag György

Szereposztás: Ion Fiscuteanu (Lopahin), Silvia Ghelan (Ranyevszkaja), Mihail Gingulescu (Gajev), Luminita Borta (Ánya), Cornel Popescu (Trofimov), Vasile Vasiliu (Piscsik - Simeon), Livia Dolja (Charlotta Ivanovna), Aurel Stefancisciu (Firsz), Marinela Popescu (Varja), Dan Ciobanu (Epihodov), Monica Ristea (Dunyasa), Cornel Raileanu (Jasa)
Zene: Fátyol Tibor
Díszlet: Romulus Fenes

Magyar szöveg: Darvay Nagy Adrienne

1985-ös archív felvétel.

Az erdélyi és a magyar színjátszás legendás rendezőjének, Harag Györgynek utolsó munkája, testamentumszerű búcsúja ez az 1985 tavaszán, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház román társulata által bemutatott darab, Csehov Cseresznyéskertje. Különleges díszlet, nagyszerű színészek és Csehov utolsó, sokjelentésű drámája. Az alaptörténet jól ismert: a kapitalizálódó új világhoz alkalmazkodni nem tudó, eladósodott nemes család ősi birtokát, a cseresznyéskertet elárverezik. A cselekvésképtelen, ábrándokban élő nemesi família tagjai szinte tétlenül várják sorsuk beteljesülését, hogy elsodorja őket a könyörtelenül változó világ. A birtokot egykori jobbágyuk, a meggazdagodott Lopahin vásárolja meg. A család szétszéled. Csak Firsz, az öreg komornyik nem megy sehova: övé a darab végszava, amely egyben a halálos beteg rendező üzenete is: „Én itt maradok.”

A súlyosan beteg rendező tudatosan választotta a Cseresznyéskertet a hattyúdalának. (A darabot teljesen másként már egyszer megrendezte az újvidéki Csehov-ciklusában.) Cristian Ioan rendező, az asszisztense a próbanaplóban lejegyezte: Harag a kertet úgy képzelte el, mint egy színházat, amely egyszerre intézmény és épület. Aurel Stefanescu pedig a neki adott rendezői utasítás alapján, a próbák közben már tudta, hogy a búcsúzó Harag György  "Firszre" bízta utolsó szavait, a művészi végrendeletét. (Egy csöppet módosítván a csehovi szöveget is.)

Jegyár: 2000 Ft

A Színház Tele Vizóval sorozatunk teljes programja >>>

A program szakmai partnere a Budapesti Román Kulturális Intézet.

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Metropolitan Opera 2021/2022

 

Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó, a mozi nyitvatartási ideje alatt ismét üzemel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató