< VISSZA

MET 2022/23 - Richard Strauss: A rózsalovag

Richard Strauss: Der Rosenkavalier
Élő operaközvetítés a New York-i Metropolitan Operából két szünettel, 282 perc, 2023
német nyelven angol és magyar felirattal

Időpontok:

Rendező: Robert Carsen

Vezényel: Simone Young
Szereplők: Lise Davidsen (Tábornagyné), Samantha Hankey (Octavian), Erin Morley (Sophie), Katharine Goeldner (Annina), René Barbera (olasz énekes), Thomas Ebenstein (Valzacchi) Brian Mulligan (Faninal), Günther Groissböck (Ochs báró)

Álomszereposztásban látható Strauss nagyszerű bécsi vígjátéka, A rózsalovag. Lise Davidsen szoprán az idősödő tábornagyné, a mezzoszoprán Samantha Hankey pedig a szeretője, Octavian szerepében látható. A szoprán Erin Morley mint Sophie, a gyönyörű fiatal nő tűnik fel, aki ellopja Octavian szívét a marsallnétól. A basszus Günther Groissböck a faragatlan, ördögi Ochs báró szerepében tér vissza, Brian Mulligan pedig Sophie gazdag apját, Faninalt alakítja. A Met karmesteri pódiumára Simone Young áll majd, hogy vezényelje Robert Carsen fin-de-siècle korszakba helyezett rendezését. Ugyanis az opera eredetileg az 1740-es években játszódik Bécsben, de a Met jelenlegi produkciója a Habsburg Birodalom utolsó éveire helyezi át a helyszínt.

A századfordulós, idealizált Bécsében játszódó történet, Strauss legnépszerűbb operája egy bölcs nőről szól, aki egy sokkal fiatalabb férfival keveredik szerelemi viszonyba, de végül kénytelen elfogadni az idő törvényeit, és bölcsen átengedni őt a férfi új szerelmének, egy csinos, fiatal örökösnőnek. Hofmannsthal lenyűgöző librettója ügyesen vegyíti a komédiát, az álmodozó nosztalgikus fantáziát, a valódi emberi drámát, a filozófiát és a társadalomrajzot. Strauss nagyszerű partitúrája is több szinten működik, ötvözi Mozart kifinomultságát Wagner epikus nagyságával. A rózsalovag zenéje buja, gazdag és rendkívül romantikus – talán meglepő módon, ha figyelembe vesszük, hogy a zeneszerző csak két évvel korábban írta a zavarbaejtően éles és modern Elektrát. Az ezüstrózsa bemutatása szárnyaló énekvonalaival, a csillogását tükröző kromatikus figurákkal elragadóan szép. És gyakran jelennek meg a keringők is, hol döcögősen, hol elegánsan.

Richard Strauss (1864–1949) lenyűgöző zenekari műveket és dalokat komponált, mielőtt hosszú és termékeny pályafutása második felét a színpadnak szentelte volna. 1909-es Elektra című operája volt az első együttműködése Hugo von Hofmannsthal (1874–1929) bécsi íróval és költővel, aki a következő 20 év során további öt librettót írt Straussnak, a színháztörténet egyik legfigyelemreméltóbb együttműködése keretében.

A 2022/23-as MET-évad további közvetítései itt érhetők el>>>

Jegyinformációk

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában, online felületén, valamint az Interticket hálózatában.

Belépőjegy: 4900 Ft
Továbbra is van lehetőség 4500 Ft-ért kedvezményes jegy váltásra azoknak, akik az évad legalább öt különböző előadására váltanak jegyet egyszerre.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az előadás kezdete után helyfoglalásra csak az emeleti oldalkarzaton van lehetőség. A késve érkezők a szünetben foglalhatják el helyüket.

A közvetítés során rendkívüli légköri viszonyok zavarhatják a műholdas adást. Ezekre a kép- és/vagy hanghibákra a filmszínháznak nincs befolyása. Ilyen esetekben a jegy árát nem áll módunkban visszatéríteni. Megértésüket köszönjük!
Az Uránia Nemzeti Filmszínház Igazgatósága


 

Forgalmazó: Cikanek Management

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató