Diálogos: Spanyol-magyar irodalmi találkozások

Nov. 6-án Elvira Lindóval és Ugron Zsolnával

6 november 2019 18:00 - 20:00

Location: Kávézó

A spanyol és a magyar irodalom női sikerszerzői adnak egymásnak találkozót ősszel Budapesten, minden hónap első szerdáján.

Van-e az irodalomnak neme? Meglepetésnek számít-e a XXI. században, ha egy sikerkönyv szerzője nő, egyáltalán létezik-e olyan, hogy női irodalom és női téma? A budapesti Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Uránia Nemzeti Filmszínház, valamint az ELTE Spanyol Tanszékének együttműködésében ezekre a kérdésekre keresik a választ a spanyol és a magyar irodalom elismert női szerzői a "DIÁLOGOS: Spanyol-magyar irodalmi találkozások" keretében az ősszel.

Időpontok és íróvendégek:
Október 2., 18:00: Alicia Giménez Bartlett és Szvoren Edina
November 6., 18:00: Elvira Lindo és Ugron Zsolna
December 4., 18:00: Rosa Montero és Szécsi Noémi 

November 6-án a Manolito-könyvekkel Magyarországon is nagyon népszerű Elvira Lindo valamint az erdélyi arisztokrata környezetben játszódó könyveivel szintén nagy sikert arató Ugron Zsolna írónő lesz a Dialogos: Spanyol-magyar irodalmi találkozások című beszélgetéssorozat következő rendezvényének vendége november 6-án, az Uránia kávézójában.

Elvira Lindo rádiós és a televíziós bemondóként, színésznőként és forgatókönyvíróként kezdte pályáját. 1994-ben megjelent Pápaszemes Manolito (Manolito Gafotas) című regénye meglepő sikert aratott, és számos folytatása született, amelyek magyarul is megjelentek és a hazai olvasok számára is kedveltté váltak. Manolito, a madridi kisfiú, akiről a történetek szólnak, a klasszikus gyermekirodalom hősévé vált, köszönhetően Lindo irodalmi stílusának, humorának és a finom társadalmi kritikájának. Felnőtteknek írt regényei közül a Csak egy szóval mondd (Una palabra tuya) jelent meg magyarul, amelyet színpadra is átdolgoztak.


Ugron Zsolna ősi erdélyi főnemesi család leszármazottja, aki tizenegy éves kora óta Budapesten él. Jogot végzett, de a televíziózásban illetve kommunikációs tanácsadóként kezdett dolgozni. Úrilányok Erdélyben című regénye 2010-ben jelent meg , s hónapokig vezette a magyar sikerlistákat. Az önéletrajzi ihletésű könyv egy budapesti újságírónőről szól, aki az erdélyi arisztokrácia visszatelepülő fiatal tagjairól készít riportsorozatot az újjáéledő, romos kastélyokban, és eközben hazatalál Erdélybe. Sikeresek lettek az erdélyi nagyasszonyokról, Szilágyi Erzsébetről és Báthory Annáról írt történelmi regényei, a Hollóasszony, valamint az Erdélyi menyegző és A nádor asszonyai is. Nagyok címmel népszerű portréinterjú-sorozatot vezet a Duna Televízióban.

A Dialógos sorozatról nem túlzás azt állítani, hogy a spanyol és a magyar irodalom élvonala ad egymásnak találkozót az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vendégek írónők, akik rendhagyó sztárpárokként, kötetlen hangulatban beszélgetnek a kortárs irodalom égető kérdéseiről minden hónap első szerdáján. A szerzőket Dr. Scholz László, az ELTE irodalomprofesszora kérdezi.

A beszélgetések során közelképet kapunk a szerzők munkásságáról, egyéni látásmódjáról, miközben az is felvetődik majd, hogyan látják a szerzők saját szerepüket a kortárs irodalomban. A találkozásokon összehasonlításra kerül a női írók hazai és spanyolországi helyzete, és arra is fény derül: miért különleges jelentőségű, ha egy sikeres könyv szerzője nem férfi?

A beszélgetések nyelve magyar/spanyol, szinkrontolmácsolás biztosított

A belépés díjtalan, előzetes regisztráció nem szükséges a programon való részvételhez

 


Dialogos logók

»Sep. 28. – Monday«
TicketsCall Us14:00     Díszterem

Made in Italy (12)

TicketsCall Us16:00     Díszterem

Frida - Viva la vida  (12)

TicketsCall Us18:00     Díszterem

Magdolna (12)

TicketsCall Us20:30     Díszterem

The Burnt Orange Heresy (16)

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Orosz István kiállítás

 Exhibition on Screen 2019/20 - új időpontok

Itáliai utazás 2019/2020

 Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Uránia Aranykönyv

MMA

Call Us +36 1 486-3400 Homepage Back to the Top

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy