Exhibition: Művészetek kertje – Amerikai impresszionisták

Az "amerikai Barbizon" festőinek művészete

2023. szeptember 2. 11:00 - 12:30

Helyszín: Díszterem

A film a Florence Griswold Múzeum rendkívül népszerű kiállítása (Festői kertek: Amerikai impresszionizmus és kertfestészet) alapján készült - korábban Festői kertek - Amerikai impresszionisták címmel szerepelt a mozivásznon. A múzeum Connecticutban található, Florence Griswold egykori birtokán, amelyet az „amerikai Barbizonnak” is szokás nevezni. A korszak számos amerikai impresszionista festménye a Griswold-ház kertjében és a környékén született. A birtok körül jött létre ugyanis a XX. század legelején az Old Lyme művésztelep. Többek közt nyaranta itt bérelt szobát és dolgozott a művészkör egyik központi alakja, Henry Ward Ranger festőművész, aki a francia impresszionista mesterek és a hágai iskola festőinek hatása alatt tért vissza európai tanulmányútjáról, és ebben a szellemben alkotott a telepen is. Később olyan – Magyarországon kevéssé ismert – alkotók csatlakoztak a körhöz, mint a Párizsban iskolázott Childe Hassam, Willard Metcalf, William Henry Howe vagy a női alkotók közül Matilda Browne, a Longacre-nővérek és Ellen Axson Wilson, Woodrow Wilson elnök első felesége.
Az amerikai impresszionizmus képviselőit francia művészek (mint például Renoir és Monet) inspirálták, de saját útjukat járták, amely a közkedvelt művészeti irányzat mellett az amerikai nemzetről is sok mindent megmutatott a több mint harminc évig tartó időszak során.
Az amerikai impresszionizmus fontos eleme a kerthez való kötődés és a természet szépségeinek megőrzése az urbanizálódó környezetben is. A film elrepíti a nézőket az USA keleti partvidékére, az Egyesült Királyságba, valamint Franciaországba is, és természetesen a stúdiófelvételek mellett gyönyörű kerteket is megcsodálhatunk. A lenyűgöző felvételek egyedülálló vizuális élményt nyújtanak.

A Exhibition On Screen 2023-as évadának további előadásai az Urániában >>

Jegyinformációk

Belépőjegy: 3600 Ft
Diák, nyugdíjas és pedagógus kedvezmény: 3200 Ft

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában, online felületén, valamint az Interticket hálózatában

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a kedvezmény érvényesítésére csak a pénztárban történő jegyváltáskor van lehetőség. A kedvezményekre a jogosultságot a pénztárnál kérjük igazolni.

Rendező: Phil Grabsky

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató