Semmi – Báb-film-színház

A Budapest Bábszínház előadásának filmes feldolgozása

2023. május 12. 18:30 - 20:30

Helyszín: Csortos terem

A Semmi – Báb-film-színház a Budapest Bábszínház előadásának filmes feldolgozása. 

„Semminek nincs értelme. És ha semminek nincs értelme, semmit sem érdemes csinálni.” Ezekkel a szavakkal viharzik ki a nyolcadikos Pierre-Anthon az osztályából. Ezt követően felmászik a kertjük fájára, hogy onnan demonstrálja a semmittevést. Osztálytársai szeretnék bebizonyítani a fiúnak, hogy az életnek van értelme, ezért egy sajátos paktumot kötnek: egy elhagyott épületben fontosnak tartott tárgyakat kezdenek összegyűjteni. A fontosság azonban hamarosan egyre elvontabb fogalmakba csap át, a játék pedig túllép minden addigi szabályon, és egyre veszélyesebbé válik.

A Semmi című legendás bábelőadás filmes feldolgozása különös új műfajt hozott létre, melynek segítségével bábok és mozgatóik viszonya még plasztikusabban érzékelhető, hisz a nézői tekintetet ezúttal a kamera vezeti. A közelik és totálok, a klipszerűen felvett zenekari számok, a színházi térből átlényegülő meta-terek, az előadás báb és színészi munkájának fúziója által egy nem mindennapi, a kamera optikájára alkalmazott ifjúsági televíziós bábjáték született.

A Semmi Janne Teller azonos című nemzetközi bestsellerének feldolgozása. A Semmi több helyen az oktatási anyag részévé vált. A regény magyarul is megjelent, több színpadi feldolgozása is született, az egyik legemlékezetesebb egy bábelőadás volt a Budapest Bábszínházban. A belőle készült filmváltozat elkészítését az EMMI támogatta. Zenéjét a Quimby zenekar frontembere, Kiss Tibor jegyzi.

Fotókredit: Piti Marcell

Rendező: Hoffer Károly- Moll Zoltán, Csonka Maresz

A regényt fordította: Weyer Szilvia
Bábszínpadi adaptáció: Gimesi Dóra
Látványtervező: Hoffer Károly
Zeneszerző: Kiss Tibor (Quimby)

Szereplők: Spiegl Anna, Pájer Alma Virág, Pallai Mara, Ács Norbert, Tatai Zsolt, Teszárek Csaba, Pethő Gergő, Szolár Tibor, Blasek Gyöngyi

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató