MOLIÈRE 400: Az úrhatnám polgár

Az arisztokratákat utánzó polgár fergeteges zenés komédiája

2022. november 3. 19:00 - 21:20

Helyszín: Díszterem

Húsz év után kerül újra színpadra a Comédie-Française-ban Moliére e fergeteges, zenés komédiája. A darabban az arisztokratává emelkedni vágyó polgár karikatúráját láthatjuk, aminek mintapéldánya Jourdain úr (Christian Hecq), a főhős. Az arisztokrácia passzióit igyekszik megtanulni különféle botcsinálta oktatóktól, remélvén, hogy finom úriemberré válva majd bekerülhet a legfelsőbb körökbe. De hiába tanulja a táncot, a zenét, a vívást, hiába próbálja megérteni gyermeki kíváncsisággal a filozófiát, a környezete csak nevet rajta.  Leginkább a felesége és a szolgája ellenzi sznobériáját, különösen akkor, amikor lánya kezét sem hajlandó Cleonte-nak (Yoann Gasiorowski) adni, mert az nem nemesember. A gúny a tetőfokára hág, amikor a ravasz inas bevezeti otthonába a "nagy méltóságú török kérőt”, Jourdain urat pedig „mamamusivá” avatják. A rendezőpáros, Valérie Lesort és Christian Hecq megragadnak szinte minden eszközt, ami Monsieur Jourdain eszement különcségét karikírozza.

Az eredeti darab Molière és a zeneszerző Lully együttműködésével készült egy királyi vadászat alkalmából. Bemutatójára 1670. október 14-én Chambordban került sor XIV. Lajos előtt, akinek nagyon tetszett a mű és nyilvánosan gratulált Molière-nek. Valérie Lesort és Christian Hecq új színrevitelében Lully partitúráit áttették a balkáni zene hangjainak és ritmusainak univerzumába. A balkáni zene lendülete diktálja ennek a vígjáték-balettnek a fergeteges tempóját, és jól illik a mű törökös vonulatához. A "turqueries" (a török élet és kultúra motívumainak művészi idézése) divat volt az 1670-es években, amikor Molière ezt a vígjátékot írta. A darab éppúgy jeleskedik ennek az akkor népszerű egzotikus hatásnak a megjelenítésében, és kifigurázásában, mint a burzsoázia úrhatnámságának karikatúrájában.


A vetítés a MOLIÈRE 400 - Színházi közvetítések a Comédie-Française-ből című sorozat részeként valósul meg. A sorozat többi előadása itt érhető el >>>

Jean-Baptiste Poquelin (1622-1673), azaz Molière születésének 400. évfordulója alkalmából 2022-ben az Uránia is csatlakozott ahhoz a programsorozathoz, amellyel a Comédie-Française tiszteleg legillusztrisabb szerzője előtt. Az év során öt előadás közvetítését vállaltuk, valamennyit magyar felirattal, felvételről. A programsorozat együttműködő partnere a Francia Intézet.

A magyar feliratozás Mészöly Dezső műfordítása alapján készült.


Jegyinformációk

Normál jegyár: 3600 Ft.
Kedvezményes jegyár (diákok, nyugdíjasok, pedagógusok számára): 3200 Ft
Kedvezményes jegyvásárlásra a jegypénztárban, a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával van lehetőség.


Rendező: Valérie Lesort és Christian Hecq

Szereplők: Christian Hecq (Jourdain úr), Yoann Gasiorowski (Cléonte), Sylvia Bergé (Jourdain úr felesége), Clément Hervieu-Léger (Dorante, gróf, Dorimène szerelmese), Géraldine Martineau* (Lucile, M. Jourdain lánya),  Françoise Gillard (Dorimène), Laurent Stocker (Covielle, inas), Véronique Vella (Nicole szobalány), Guillaume Gallienne* (A filozófia mestere), Didier Sandre* (A filozófia mestere) Nicolas Lormeau (A zenemester), Gaël Kamilindi (A táncmester és a szabómester), Jean Chevalier (A fegyvermester)

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató