FELLELHETŐ ELEMEK - AZ AKOSH S. TRIÓ KONCERTJE ONLINE

A free jazz hazai kiválóságainak fellépése április 9-én az Uránia streaming csatornáján

2021. április 9. 20:00 - 21:30

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház Online

Koncert közvetítés
JEGYVÁSÁRLÁS

Jegyár: 1800 Ft

A koncert a meghirdetett időpontban kezdődik és a valós vetítési időben fut, azaz nem megállítható, nem visszajátszható.  A koncert teljesebb élvezetéhez ajánlott hangfalat vagy fejhallgatót csatlakoztatni a használt eszközhöz.

Szelevényi Ákos több mint két évtizedet élt Párizsban, a francia főváros alternatív klubjaiban iskolázódott és szerzett hírnevet. Ma az egyik legjelesebb hazai folytatója a jazzt felszabadító, A. Ayler, Don Cherry, O. Coleman által fémjelzett útnak. Legutóbb októberben láthattuk, hallhattuk játszani színpadunkon Ajtai Péterrel és Porteleki Áronnal. Esti mantra címmel a szokottnál jóval meditatívabb hangulatú koncertet adtak, ami egyfajta zenei reakció volt az utóbbi egy évben a koronavírus járvány miatt bezárkózott és labilissá vált világra. (Cikk a koncertről a jazzma.hu-n>>) Akkor még éppen közönség előtt játszhattak. Majd jött a járvány újabb hulláma, az újabb korlátozások és a bezárás megint.

Idén év elején azonban a bezárt Urániában újra színpadra álltak és a kamerák előtt, az üres mozipalotában tartott nem mindennapi hangulatú koncerten újra megfogalmazták érzéseiket egy hasonlóan érzékeny zenei produkcióban. A Fellelhető elemek címet viselő új előadás az őszi koncertre alapult ugyan, mégis alapvetően befolyásolta, még bensőségesebbé tette, hogy nem volt közönség, nem volt külső reakció. A zenészek csak egymás közt, csak egymásra hangolva játszottak. Ennek a különleges előadásnak most az Uránia streaming csatornáján keresztül a közönség is részese lehet.

A három előadó, mondhatni, állandó társak. Duóban, trióban, vagy vendégekkel kvintetté, sextetté kiegészülve például az Akosh S. Unit, a Qiyan, illetve a Dorota zenekarokban rendszeresen fellépnek egymás partnereiként.

Szelevényi Ákos (tenor és szopranino szaxofon, fémklarinét, tibeti hangtálak, kis harangok, zither, harmónium, kalimba, kompozíciók) Magyarország legismertebb és legelismertebb szaxofonosai közé tartozik. Hírnevét a párizsi alapítású Akosh S Unit hozta meg a kilencvenes években, amellyel 9 lemezt adott ki az Universalnál. De tagja volt a Noir Desir kultikus francia rock zenekarnak is (ő játssza például a banda népszerű „Le vent nous portera” című dalának klarinétszólóját és kalimba dallamait), s számos Nagy József darab zeneszerzője. 1986 óta Franciaországban élt, az utóbbi években sűrűbben hallható itthoni formációkban élőben, illetve lemezen, irodalmi esteken és kiállításmegnyitókon. A hetekben tette közzé a " Nakama terek ", illetve " Idekint " című, Kínában készült lemezét a Bandcampen.

Ajtai Péter (nagybőgő, kis harangok) A hazai kortárs kreatív szcéna kiemelkedő fiatal nagybőgőse, számos formáció (AMP trió, Peter Problem, Luis Vicente trió, Geröly trió) alapító tagja. A schönbergi zenétől a szabad improvizációig terjedő széles zenei skálán mozog, aki a hagyományokat magáévá téve - tisztelve lépi túl ezeket. Budapesten él.

Porteleki Áron (dob, gongok, kis harangok, ütőhangszerek) Dobos, brácsás, az aktuális hazai és nemzetközi zenei élet egyik legaktívabb, legnyitottabb alakja. A népzenétől az improvizált zenéig, a kortárs táncdarabokon keresztül az elektromos hangszereket is használó közegekben (Poros, Dorota, Parasztok atmoszférában, 12Z, Thisnis, Nyúzzatok meg, Hinoki) mindenhol jelen van. Budapesten él. 2018-ban Szelevényi Ákossal Oroszországban turnéztak.

Tovább a Zenei példaképek sorozat további programjához>>>



***
Az előadásokra az online.jegy.hu oldalon tud jegyet vásárolni az Uránia Nemzeti Filmszínház boxában. Ha még nem regisztrált vásárló az online.jegy.hu-n, akkor a sikeres vásárláshoz előbb regisztrálnia kell a „Bejelentkezés” fülön, majd folytathatja a tranzakciót. Amenniyben segítségre szorul a jegyvásárlás vagy a vetítésbe való bekapcsolódás lépéseiben, itt talál leírást a vásárlás és a vetítés elérésének menetéről.

Uránia online jegyvásárlás - leírás

(A képre kattintva PDF fájl jelenik meg).

Felhívjuk nézőink figyelmét, hogy ajándékjegy vásárlására az online vetítéseknél nincs lelehetőség! Egy regisztrált vásárló csak 1 db jegyet tud felhasználni, ezért kérjük, 1 db virtuális jegyet vásároljon!  A jegyek nem átruházhatók és egyszerre egy eszközön felhasználhatók.

A koncert a vásárlás után online felületen nézhető meg.

 ***

Ha a közvetítésben technikai problémák merülnek fel, akkor kérjük ellenőrizze az alábbi feltételeket:

A közvetítést Google Chrome, Firefox és Safari böngészővel tudja megtekinteni, az Internet Explorer és az Edge nem támogatott.

- Ajánlott, hogy a közvetítést wifi kapcsolat helyett kábel csatlakozással tekintse meg, emellett kérjük állítson le a számítógépen minden egyéb alkalmazást, akadás esetén pedig próbálja meg frissíteni a böngészőjét.

- A közvetítés során a hang- és képminőséget érintő problémákat legtöbbször a gyenge szélessávú internetkapcsolat okozza. Mindenekelőtt kérjük frissítse vagy indítsa újra a böngészőt, illetve ellenőrizze az internetkapcsolat állapotát. Ha a probléma nem szűnik meg, húzza ki a hálózatból a routert néhány percre, majd csatlakoztassa újra.

- A vetítés maximum 1920x1080 felbontású képpel működik - a felbontás automatikusan igazodik az otthon használt sávszélességéhez. Ha lassabb az internet sebessége, akkor tapasztalhat akadozást, de 10 Mbps sávszélességű internet sebességgel kiváló minőségben fogja tudni nézni a közvetítést, és 5 Mbps sávszélességgel is jó minőségben nézhetőek az események. 

***

A koncert támogatója:
Emberi Erőforrások Minisztériuma,
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Események
FILM/ZENE: Elbűvölve
2024.03.28 19:00 - 21:00
FILM/ZENE: Ifjúság
2024.03.31 17:00 - 19:15
FILM/ZENE: A Fabelman család
2024.04.01 19:00 - 21:30
FILM/ZENE: 3:1 a szerelem javára
2024.04.03 19:00 - 20:45
FILM/ZENE: Habfürdő
2024.04.03 20:30 - 22:00
FILM/ZENE: Sose halunk meg
2024.04.06 17:00 - 18:40
Itáliai utazás: A furcsaság
2024.04.08 19:00 - 21:00
Denevér 150
2024.04.09 19:00 - 22:15
Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató