A gyermekvonatok - Könyvbemutató

2020. február 11-én 16 órától az Uránia kávézójában

2020. február 11. 16:00 - 18:00

Helyszín: Kávézó

A Pro Nederlandistica Alapítvány és az Uránia Nemzeti Filmszínház szeretettel meghívja Önöket az első gyermekvonat indulásának 100 éves évfordulója alkalmából A gyermekvonatok. Élő híd Magyarország, Hollandia és Belgium között az első világháborúban című könyv bemutatójára.

Ez a kötet arról a nagyszabású nemzetközi összefogásról szól, amelynek keretében 1920 és 1930 között több mint 60.000 legyengült magyar gyermek utazott külföldre néhány hónapra, hogy ott épüljenek fel a közelmúltban átélt megpróbáltatások után. Az első világháború és az azt követő forradalmak kimerítették Magyarország tartalékait. A gyermekvonatok elsősorban Hollandiába és Belgiumba, kisebb mértékben Svájcba, Svédországba és Nagy-Britanniába szállították a gyermekeket. A külföldön töltött hónapok nagy hatással voltak a gyermekek és családjuk életére. Voltak, akik végleg a nevelőszülőknél maradtak, mások hazatérés után gyakran életük végéig tartották a kapcsolatot a külföldi befogadó családdal. A gyermekvonatoknak köszönhetően a két világháború között nem csak személyes, de gazdag kulturális, tudományos és gazdasági kapcsolatok is kialakultak egyrészről Magyarország, másrészről Belgium és Hollandia között. A második világháború után a gyermekmentő akció ismét beindult, de sokkal rövidebb ideig tartott.

Ez a gazdagon illusztrált könyv, amely külön magyar és holland nyelvű kötetben jelenik meg a L’Harmattan kiadó és az Uitgeverij Verloren együttműködésben, különböző megközelítésekből vizsgálja a gyermekvonatok történetét. Megjelenése az első gyermekvonat indulásának 100. évfordulóját ünnepli.

Program

Megnyitó: Réthelyi Orsolya (ELTE Néderlandisztika Tanszék)

Köszöntőt mond René van Hell, a Holland Királyság Magyarországi Nagykövete és Koen Haverbeke a Flamand kormány képviselője.

A könyvet bemutatja Gyáni Gábor (ELTE/Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Történettudomény Intézet)

Intermezzo:
A gyermekvonatok zenéjéből és irodalmából. Frido Diepeveen és a Sastipen Cigányzenekar, Nényei Balázs, Nényei Mária Teodóra és Nényei Pál közreműködésével.

Kerekasztal beszélgetés a szerzőkkel.
Résztvevők: Maarten J. Aalders, Bozzay Réka, Gera Judit, Nagy Roland, Pusztai Gábor, Réthelyi Orsolya.

A belépés ingyenes, érkezés helyfoglalási sorrendben.

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató