Diálogos: Spanyol-magyar irodalmi találkozások

Rosa Montero és Szécsi Noémi - 2019. december 4.

4 december 2019 18:00 - 20:00

Location: Kávézó

A spanyol és a magyar irodalom női sikerszerzői adnak egymásnak találkozót ősszel Budapesten, minden hónap első szerdáján.


Van-e az irodalomnak neme? Meglepetésnek számít-e a XXI. században, ha egy sikerkönyv szerzője nő, egyáltalán létezik-e olyan, hogy női irodalom és női téma? A budapesti Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Uránia Nemzeti Filmszínház, valamint az ELTE Spanyol Tanszékének együttműködésében ezekre a kérdésekre keresik a választ a spanyol és a magyar irodalom elismert női szerzői a "DIÁLOGOS: Spanyol-magyar irodalmi találkozások" keretében az ősszel.

Nem túlzás azt állítani, a spanyol és a magyar irodalom élvonala ad egymásnak találkozót októbertől az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az író vendégek rendhagyó sztárpárokként, kötetlen hangulatban beszélgetnek a kortárs irodalom égető kérdéseiről minden hónap első szerdáján. A szerzőket Dr. Scholz László, az ELTE irodalomprofesszora kérdezi.


December 4-én 18 órától Rosa Montero és Szécsi Noémi a vendégünk.

Rosa Montero újságíró, pszichológus és mindenekelőtt, író. 1976 vége óta kizárólag az El País napilapnak dolgozik, ahol 1980-1981 között a napilap vasárnapi melléklet főszerkesztője volt. A modern újságírás egyik képviselője, stílusában összeolvad a tájékoztatás és az irodalom. Többek között elnyerte a Primavera de Novela és a Grinzane Cavour -Díjakat, valamint a Qué Leer – Díjat, “Az év legjobb könyve” kategóriában és a Madridi Kritikusok díját is.

Szécsi Noémi író és fordító. Budapesten és Helsinkiben tanult. Első regénye, a Finnugor vámpír 2002-ben jelent meg, ezt követően angolra is lefordították. Történelmi regénye, a Kommunista Monte Cristo (2006) elnyerte az EU Irodalmi Díját, és így a szerző a magyar kortárs irodalom egyik jelentős alakjává vált.

A beszélgetések során közelképet kapunk a szerzők munkásságáról, egyéni látásmódjáról, miközben az is felvetődik majd, hogyan látják a szerzők saját szerepüket a kortárs irodalomban. A találkozásokon összehasonlításra kerül a női írók hazai és spanyolországi helyzete, és arra is fény derül: miért különleges jelentőségű, ha egy sikeres könyv szerzője nem férfi?

A beszélgetés nyelve magyar/spanyol, szinkrontolmácsolás biztosított.

A belépés díjtalan, előzetes regisztráció nem szükséges a programon való részvételhez.

 

A sorozat korábbi alkalmai voltak:

Október 2., 18:00: Alicia Giménez Bartlett és Szvoren Edina
November 6., 18:00: Elvira Lindo és Ugron Zsolna


Dialogos logók

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Spanyol Filmhét 2020

Itáliai utazás 2019/2020

 Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Uránia Aranykönyv

MMA

Premiers
Call Us +36 1 486-3400 Homepage Back to the Top

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy